Thyssenkrupp Nucera Secures EU Funding for Green Hydrogen Initiative

Германският Thyssenkrupp Nucera AG & Co KGaA наскоро обяви, че е осигурил значителна финансова подкрепа от Европейския съюз в размер на 36 милиона евро (приблизително 38.7 милиона долара). Това финансиране е предназначено за развитието на значителен завод за производство на зелено водород с капацитет от 300 мегавата.

Заводът ще използва авангардна технология за електролиза при висока температура, като конкретно ще се възползва от клетки за електролиза с твърд оксид (SOEC). Този иновативен подход обещава впечатляваща ефективност и ниски разходи, подчертавайки ангажимента на компанията към устойчивите енергийни решения. Генералният директор на Thyssenkrupp Nucera, Вернер Пониквар, подчерта потенциала на тази технология да трансформира производството на водород.

Финансирането от Фонда за иновации на ЕС е критично за ускоряване на индустриалната реализация на този новаторски метод на електролиза. Преди да бъде завършен по-големият завод, Thyssenkrupp Nucera планира да изгради пилотен завод с капацитет от 8 мегавата, който се очаква да започне работа през първата половина на 2025 година.

В сътрудничество с Института Фраунхофер за керамични технологии и системи IKTS, тази технология за електролиза при висока температура се развива от март 2024 година. С това стратегическо партньорство, Thyssenkrupp Nucera е на път да направи значителни напредъци в производството на зелен водород и да допринесе за по-широките цели на инициативите за възобновяема енергия в Европа.

Иновативни прозорци в производството на зелен водород

Наскоро обявената значителна финансова помощ от 36 милиона евро от Thyssenkrupp Nucera AG & Co KGaA за завод за производство на зелен водород е значителен напредък в устойчивата енергия. Докато светът преминава към решения с възобновяема енергия, ето няколко съвета, полезни трикове и интересни факти, свързани с производството на водород и неговото въздействие върху околната среда.

Разбиране на зеления водород

1. **Какво е зелен водород?**
Зеленият водород се произвежда с използването на възобновяеми източници на енергия, като вятърна или слънчева енергия, за извършване на електролиза на водата. Този процес разделя водата на водород и кислород, без да отделя парникови газове, което го прави чиста алтернатива за енергия.

2. **Полезни трикове за устойчиви енергийни практики:**
– **Прилагане на енергийна икономия у дома:** Използвайте енергоефективни уреди и слънчеви панели, за да намалите потреблението на електрическа енергия.
– **Останете информирани:** Следете иновации в технологиите за възобновяема енергия. Разбиране на напредъка може да помогне да взимате информирани решения относно потреблението на енергия.

3. **Ролята на електролизата:**
Електролизата е критична за производството на водород. Чрез използването на електрическа енергия за разтваряне на водата на водород и кислород, процесът може ефективно да усвоява излишната енергия от възобновяеми източници. Когато става въпрос за електролиза при висока температура, използването на клетки за електролиза с твърд оксид (SOEC) значително увеличава ефективността.

Защо да инвестираме в зелен водород?

4. **Потенциал за стабилизация на индустрията:**
Докато индустриите преминават към устойчиви практики, инвестирането в зелен водород може да се превърне в основен камък за енергийна стабилност, намалявайки зависимостта от изкопаеми горива и повишавайки енергийната сигурност.

5. **Интересен факт:**
Знаехте ли, че водородът, когато гори, произвежда само вода като отпадъчен продукт? Това го прави изключително привлекателен за множество приложения, включително горивни клетки, транспорт и дори като източник на енергия за отопление.

Регионални и глобални въздействия

6. **Съвместни усилия:**
Партньорството между Thyssenkrupp Nucera и Института Фраунхофер илюстрира силата на сътрудничеството в напредъка на зелените технологии. Партньорствата могат да доведат до по-големи иновации и по-бърза реализация на устойчиви решения.

7. **Икономически ползи:**
Установяването на заводи за производство на водород може да създаде работни места и да стимулира местната икономика, демонстрирайки, че зелените инициативи могат да имат както екологични, така и икономически предимства.

Останете ангажирани с тенденциите в възобновяемата енергия

8. **Продължавайте да учите:**
Много организации и платформи предоставят ценни прозорци за тенденциите в възобновяемата енергия. Ангажирането с тези ресурси може да подобри разбирането ви и да ви позволи да участвате в обсъждания за устойчивост.

9. **Включете се:**
Участвайте в местни инициативи, които насърчават възобновяемата енергия, като например програми за общински слънчеви панели или акции за почистване, които подкрепят усилията за екологична устойчивост.

За повече информация относно възобновяемата енергия и последните развития в устойчивите инициативи, посетете ThyssenKrupp Nucera.

Като интегрирате тези съвети и прозорци в ежедневието си, можете да допринесете за по-устойчива бъдеще, като същевременно се информирате за новите иновации в областта на зеления водород и възобновяемата енергия.

Web Story

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *