Thyssenkrupp Nucera Secures EU Funding for Green Hydrogen Initiative

Nemački Thyssenkrupp Nucera AG & Co KgaA nedavno je objavio da je obezbedio značajnu finansijsku podršku od Evropske unije, u iznosu od 36 miliona evra (približno 38,7 miliona dolara). Ova sredstva su namenjena razvoju značajne fabrike za proizvodnju zelenog vodonika sa kapacitetom od 300 megavata.

Fabrika će koristiti naprednu tehnologiju elektrohemijske razgradnje na visokim temperaturama, konkretno koristeći čvrste oksidne elektrolizatore (SOEC). Ovaj inovativni pristup obećava impresivnu efikasnost i ekonomičnost, naglašavajući posvećenost kompanije održivim rešenjima energetike. Generalni direktor Thyssenkrupp Nucera, Werner Ponikwar, istakao je potencijal ove tehnologije da transformiše proizvodnju vodonika.

Finansiranje iz EU Inovacionog fonda je ključno za ubrzanje industrijske implementacije ove nove metode elektrohemijske razgradnje. Pre nego što završi izgradnju veće fabrike, Thyssenkrupp Nucera planira da postavi pilot fabriku od 8 megavata, koja se očekuje da bude u funkciji u prvoj polovini 2025. godine.

U saradnji sa Fraunhofer institutom za keramičke tehnologije i sisteme IKTS, ova tehnologija elektrohemijske razgradnje na visokim temperaturama se razvija od marta 2024. godine. Ovim strateškim partnerstvom, Thyssenkrupp Nucera se pozicionira da napravi značajne napretke u proizvodnji zelenog vodonika i doprinese širim ciljevima inicijativa za obnovljive izvore energije širom Evrope.

Inovativni uvidi u proizvodnju zelenog vodonika

Nedavna objava Thyssenkrupp Nucera AG & Co KGaA o njihovom značajnom finansiranju od 36 miliona evra od Evropske unije za fabriku proizvodnje zelenog vodonika predstavlja značajan napredak u održivoj energiji. Kako se svet prebacuje na rešenja iz obnovljivih izvora energije, ovde su neki saveti, trikovi i zanimljive činjenice vezane za proizvodnju vodonika i njen uticaj na našu okolinu.

Razumevanje zelenog vodonika

1. **Šta je zeleni vodonik?**
Zeleni vodonik se proizvodi korišćenjem obnovljivih izvora energije, kao što su vetar ili solarna energija, za sprovođenje elektrohemijske razgradnje vode. Ovaj proces razdvaja vodu na vodonik i kiseonik bez emisije stakleničkih gasova, čineći ga čistom energetskom alternativom.

2. **Trikovi za održive energetske prakse:**
– **Usvajajte štednju energije kod kuće:** Koristite energetski efikasne uređaje i solarne panele da smanjite potrošnju električne energije.
– **Ostajte informisani:** Pratite inovacije u tehnologijama obnovljivih izvora energije. Razumevanje napretka može vam pomoći u donošenju informisanih odluka o vašoj potrošnji energije.

3. **Uloga elektrohemijske razgradnje:**
Elektrohemijska razgradnja je kritična za proizvodnju vodonika. Koristeći električnu energiju za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik, proces može efikasno koristiti višak energije iz obnovljivih izvora. Kada je reč o elektrohemijskoj razgradnji na visokim temperaturama, korišćenje čvrstih oksidnih elektrolizatora (SOEC) značajno povećava efikasnost.

Zašto ulagati u zeleni vodonik?

4. **Potencijal za stabilizaciju industrije:**
Kako se industrije prebacuju ka održivim praksama, ulaganje u zeleni vodonik može postati kamen temeljac za stabilnost energije, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva i povećavajući energetsku sigurnost.

5. **Zanimljiva činjenica:**
Da li ste znali da vodonik, kada sagoreva, proizvodi samo vodu kao otpadni proizvod? Ovo ga čini izuzetno privlačnim za razne primene, uključujući gorivne ćelije, transport, pa čak i kao izvor energije za grejanje.

Regionalni i globalni uticaji

6. **Saradnički napori:**
Partnerstvo između Thyssenkrupp Nucera i Fraunhofer instituta ilustruje snagu saradnje u napredovanju zelenih tehnologija. Partnerstva mogu dovesti do većih inovacija i brže implementacije održivih rešenja.

7. **Ekonomske koristi:**
Osnivanje fabrika za proizvodnju vodonika može stvoriti poslove i stimulisati lokalne ekonomije, pokazujući da zelene inicijative mogu imati i ekološke i ekonomske prednosti.

Ostanite angažovani uz trendove obnovljivih izvora energije

8. **Nastavite sa učenjem:**
Mnoge organizacije i platforme pružaju dragocene uvide u trendove obnovljivih izvora energije. Angažovanjem s ovim resursima možete poboljšati svoje razumevanje i učestvovati u diskusijama oko održivosti.

9. **Uključite se:**
Učestvujte u lokalnim inicijativama koje promovišu obnovljive izvore energije, kao što su programske solarne zajednice ili akcije čišćenja koje podržavaju napore za ekološku održivost.

Za više informacija o obnovljivim izvorima energije i najnovijim razvojem održivih inicijativa, posetite ThyssenKrupp Nucera.

Integracijom ovih saveta i uvida u vaš svakodnevni život, možete doprineti održivijoj budućnosti dok se informišete o novim inovacijama u oblasti zelenog vodonika i obnovljivih izvora energije.

Web Story

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *