Ørsted Exits Major Green Fuel Initiatives in Denmark

U značajnoj promeni, Ørsted je najavio svoje povlačenje iz inicijative „Zeleni pogoni za Dansku“ i srodnog hydrogen projekta poznatog kao H2RES. Ovaj manji projekat imao je za cilj istraživanje izvodljivosti generisanja zelene hidrogene putem energije vetra na moru u blizini Kopenhagena. Robert Duncalf, koji vodi evropski poslovni razvoj kompanije u P2X sektoru, naznačio je da odluka proističe iz smanjene relevantnosti demonstracionih postrojenja manjeg obima na današnjem tržištu.

Inicijativa H2RES je bila dizajnirana da iskoristi 7,2MW energije vetra sa mora za rad elektrolizera od 2MW za proizvodnju zelene hidrogene, prvenstveno za drumsku transport u Kopenhagenu. Konzorcijum iza H2RES uključivao je različite partnere, kao što su Everfuel Europe i Nel Hydrogen, ali će sada biti raspšen sledeći povlačenje Ørsted-a. Dok se Ørsted povlači, ostali članovi i dalje istražuju opcije u vezi sa nastavkom projekta Zeleni pogoni za Dansku.

Pored toga, Ørstedovo povlačenje se odnosi i na projekat Oyster i zajedničko ulaganje sa Skovgaard Energy usmereno na postizanje kapaciteta elektrolize od 150MW. Nasuprot tome, Zeleni pogoni za Dansku teže razvoju kapaciteta elektrolizera od 1,3GW, podržane nadolazećim projektima vetroelektrana u Severnom moru. Postepeni razvoj projekta uključuje inicijalnu fazu planiranu za 2025. godinu, sa postepenim povećanjem do pune kapaciteta do 2030. godine, nakon izazova vezanih za dozvole u trenutnim razvojnim projektima vetroelektrana.

Inovativni uvidi u inicijative obnovljivih izvora energije

Kako se pejzaž obnovljive energije nastavlja razvijati, recentni događaji naglašavaju važnost prilagodljivosti i strateškog planiranja u ovom sektoru. Nedavno povlačenje Ørsted-a iz inicijative „Zeleni pogoni za Dansku“ i povezanih hydrogen projekata postavlja nekoliko tačaka za diskusiju i mogućnosti kako za pojedince, tako i za kompanije. Evo nekoliko saveta, životnih trikova i zanimljivih činjenica koje treba razmotriti u svetlu ovih promena.

1. Ostanite informisani o trendovima obnovljive energije

Razumevanje najnovijih trendova u obnovljivim izvorima energije, kao što su promene u projektima proizvodnje hidrogena poput H2RES, može vas bolje opremiti za donošenje informisanih odluka o potrošnji energije u vašem svakodnevnom životu ili poslu. Pretplata na industrijske biltene ili praćenje uglednih blogova o održivosti može vas držati u toku. Web sajtovi poput Renewable Energy World pružaju vredne uvide.

2. Istražite lokalna energetska rešenja

U svetlu promenjenih prioriteta kod većih kompanija, razmislite o podržavanju lokalnih inicijativa usmerenih na obnovljive izvore energije. Mnoge regije razvijaju svoje zeleni projekte fokusirane na otpornost zajednice. Potražite lokalne kooperative ili inicijative koje promovišu vetro- ili solarnu energiju u vašem području.

3. Razumite ulogu hidrogena u energentskoj tranziciji

Hidrogen se sve više prepoznaje po svom potencijalu za dekarbonizaciju raznih sektora, posebno transporta i industrije. Upoznajte se sa načinima na koje hidrogen može da se uklopi u energetski miks i njegovom korišćenju u vašoj zajednici. Poznavanje lokalnih hydrogen projekata može vam pomoći da se angažujete i podržite te inovacije.

4. Tražite alternativne zelene tehnologije

Kako Ørsted menja fokus, obratite pažnju na druge emerging tehnologije u sektoru zelene energije. Na primer, napredak u skladištenju baterija i rešenjima energetske efikasnosti može dopuniti trenutne obnovljive postavke i obezbediti stabilnost kako se hydrogen projekti razvijaju. Istražujte nove tehnologije putem platformi kao što je Energy.gov.

5. Učestvujte u programima energetske zajednice

Angažovanje u programima očuvanja energije u zajednici može pozitivno uticati na širu upotrebu obnovljivih izvora energije. Učestvujte u programima koji promovišu energetsku efikasnost ili obnovljive instalacije u vašem području, što ne samo da koristi životnoj sredini, već može i smanjiti vaše lične ili poslovne troškove energije.

6. Zalažite se za promene politike

Kako projekti poput Zelenih pogona za Dansku napreduju kroz faze, postaje jasno da je podrška politike ključna. Uključite se u lokalne ili nacionalne grupe za zagovaranje koje podržavaju promene politike obnovljivih izvora energije. Ovo može uticati na bolju infrastrukturu i finansiranje za buduće projekte, osiguravajući uspešnu implementaciju zelenih tehnologija.

Zanimljiva činjenica: Globalno tržište hidrogena predviđa se da će dostići 183,5 milijardi dolara do 2023. godine, što odražava povećana ulaganja u sektor obnovljive energije. Sa industrijskim liderima poput Ørsted-a koji recalibriraju svoje strategije, očekujte inovativno preoblikovanje načina na koji se hidrogen proizvodi i koristi na većem nivou.

Imajući ove savete i uvide u vidu, pojedinci mogu bolje navigirati promenama u pejzažu obnovljive energije, nastavljajući da promovišu održivost i podrže inovativna energetska rešenja. Za više informacija i resursa, možete posetiti Energy Storage News.

Web Story

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *